(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Yerel yazında yapılmış olan görgül kültür çalışmalarının çoğunluğunun genellikle kanıksanmış birkaç kültür sınıflaması (çalışması) dahilinde şekillenmiş olduğu görülmektedir. Boyut odaklı kültür çalışmaları genellikle Hofstede’nin kültür sınıflamasını temel almış iken; değer odaklı olanlar genellikle Schwartz ya da Rokeach’ın çalışmasını temel almışlardır. Bu, yerel yazında boyut odaklı olan ve Türkiye için daha güncel ve farklı bulgulara ulaşan GLOBE araştırması ve diğer bazı temel boyut odaklı çalışmaların ve değer odaklı olan diğer temel çalışmaların göz ardı edildiğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, yabancı yazında temel alınan fakat yerel yazında henüz kanıksanmamış olan kültür sınıflamaları dâhilinde kültürü çözümleye ilişkin temel sınıflamaları açıklamaktır. Teorik bir nitelik taşıyan bu çalışmada kültür sınıflamaları bir bütün içerisinde birbirleriyle ilişkili olarak incelenmektedir. Çalışmada detaylı bir yazın taraması yapılarak, kültür sınıflamaları bütünleşik bir biçimde ele alınmakta ve ileride yerel yazında kültür çalışmak isteyen bireylere teorik bir temel sunarak katkı sağlamayı amaçlamaktadır.