(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı Türkiye için sosyal harcamalar ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. 1980-2016 arası yılları kapsayan çalışmada öncelikle Genişletilmiş Dikey-Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) testleri yardımıyla birim kök analizleri yapılarak serilerin durağan olup olmadığı analiz edilmiştir. İkinci aşamada Engle-Granger eş bütünleşme testi yapılmıştır. Eş bütünleşme testi sonuçlarına göre sosyal harcamalar ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki tespit edilememiştir. Son olarak değişkenler arasında nedensellik ilişkisinin olup olmadığı Granger nedensellik testiyle sınanmıştır. Granger nedensellik testi sonuçlarına göre, sosyal harcamalardan kişi başına düşen GSYH değişkenine doğru %10 anlamlılık düzeyine göre tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.