(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
İttihat Terakki örgütü, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yer tutmaktadır. Hem ilk siyasi parti olmasından hem de mutlak monarşi karşısında kazanılan bir zafere imza atmasından dolayı İttihat Terakki’nin bu önemli yeri işgal ettiği söylenebilir. İttihat Terakki Cemiyeti askeri ve askeri tıbbiye mensubu bir grup öğrenci tarafından kurulmuştur. Önceleri gizli bir teşkilat gibi çalışan İttihat Terakki sonraları toplumsal alana yayılmış ve son olarak da siyasal bir partiye doğru ilerlemiştir. İttihat Terakki her ne kadar tarihsel süreç içerisinde olumsuz eleştirilere tabi tutulsa da hem geç dönem Osmanlı ve hem de erken dönem Cumhuriyet Dönemi’nde kayda değer etkiler bırakmıştır. Bu bağlamda bu çalışmada bir siyasal parti olarak İttihat Terakki’nin tarihsel-sosyolojik arka planı, düşünsel temelleri, siyasi parti tipolojisindeki yeri ve kadın politikaları mercek altına alınmaya çalışılmıştır.