(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
İnsanların kâr amacı gütmeden, gönüllülük esasına dayanarak toplum yararına kamusal alanlardaki faaliyetlere katılımını sağlayan dernek, vakıf, birlik, topluluk, federasyon, konfederasyon ve platform gibi oluşumlar genel olarak üçüncü sektör adı altında tanımlanmaktadır. Yaşayan bir organizma olarak üçüncü sektör, yaşanan tüm gelişmelerden etkilenerek oraya çıkmakta ve bir süre sonra yeni gelişmelerin ve değişmelerin ortaya çıkmasına yol açarak toplumsal kalkınmanın ve ilerlemenin lokomotifi olmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye’deki sığınmacılara ve mültecilere yönelik hizmet sunan üçüncü sektörün yaptığı çalışmaların sosyal hizmet sunumu kapsamında analiz edilmesidir. Araştırmanın verileri bu kapsamda faaliyet gösteren üçüncü sektör kurum/kuruluşlarının web siteleri incelenerek toplanmıştır. Çalışmada üçüncü sektör içinde yer alan 29’u dernek (%56,86), 12’si vakıf (%23,52), dördü sendika (%7,84), üçü konfederasyon (%5,88), üçü de platform (%5,88) olmak üzere toplam 51 farklı kurum/kuruluş analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde nitel araştırmalarda sıkça kullanılan tekniklerden biri olan içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular dernekler, vakıflar, sendikalar, konfederasyonlar ve platformlar alt başlıklarıyla sunulmuştur.