(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Finansal oranlar hem bilim hem de işletmecilik dünyası tarafından işletme dinamiklerinin anlaşılmasında yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada, oranlar arasındaki bilgi örtüşmesinden kaynaklı problemleri engelleyerek ve mümkün olan en az sayıdaki oran ile en fazla bilgiyi içeren modeli belirleyerek, hisse senedi fiyatları ile hangi oranların ilişkili olduğunun ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışmada sırasıyla, korelasyon, çoklu-doğrusallık, geriye doğru adımsal eleme yöntemi ve sabit etkiler regresyon tahmin yöntemi kullanılarak en başarılı model belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre 11 farklı oran ile fiyatlardaki değişimin %73’ü açıklanabilmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular, öncelikli olarak hangi finansal oranlar setine bakılması gerektiği üzerinde fikir vermesi açısından önemlidir.