(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Zaman serisi verilerinin çevrimsel bileşenlerinin elde edilmesi, politika yapıcı kurumlar için öncelikler arasındadır. Bu çalışmada, kısıtlanmamış Beveridge-Nelson ayrışması ve Hodrick-Prescott filtresi ile karşılaştırarak, Kamber ve diğ. (2018) tarafında geliştirilen sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresi uygulanmaktadır. Türkiye ekonomisi için çeyreklik reel GSYİH verileri kullanıldığında sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresinin Beveridge-Nelson ayrıştırma yönteminden daha kalıcı ve daha büyük döngüsel değerler sağladığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın çıktı açığı tahminlerini referans olarak aldığımızda, Beveridge-Nelson filtre yönteminin daha mantıklı sonuçlar verdiği tespit edilmektedir. Ayrıca, sonuçlarımız kısıtlı Beveridge-Nelson filtresinin, uç nokta yanlılığının büyüklüğü ile ilgili olarak Hodrick-Prescott filtresinden daha iyi performansa sahip olduğunu göstermektedir. Türkiye için aylık reel döviz kuru serilerini kullanarak alternatif yöntemleri karşılaştırdığımızda bulgularımız GSYİH verileri ile elde edilen sonuçlarla tutarlıdır. Sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresi, Beveridge-Nelson ayrıştırma tahminlerine göre daha kalıcı ve daha büyük reel döviz kuru çevrimleri üretmektedir. Sınırlanmış Beveridge-Nelson filtresinin, uç nokta yanlılığının büyüklüğü açısından Hodrick-Prescott filtresinden üstün olduğu görülmektedir.