(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu araştırmanın amacı üstün yetenekli öğrenciler ve ebeveynlerinin Bilim ve Sanat Merkezi’ne [BİLSEM] yönelik “bilim, sanat, üstün yetenek, zekâ ve eğitim” kavramlarına ilişkin bilişsel algılarının belirlenmesidir. Araştırma verileri bilim ve sanat merkezinde öğrenim gören 64 üstün yetenekli öğrenci ve ebeveynlerinden elde edilmiştir. Araştırmada amaçlı örnekleme tekniklerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırma verileri kelime ilişkilendirme testi ile toplanmıştır. Veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ebeveynler eğitimi bilim, sanat, üstün yetenek ve zekâ uyaran kavramlarının tamamıyla ilişkilendirirken; öğrenciler zekâyı bilim, sanat, üstün yetenek ve eğitim uyaran kavramları ile ilişkilendirmişlerdir. Öğrenciler için zekâ kavramı daha çok anlam ifade etmekte iken ebeveynler için eğitim daha anlamlıdır. Öğrencilerin BİLSEM’i bilim, zekâ, üstün yetenek ve sanat ile ilişkilendirdikleri fakat ebeveynlerin BİLSEM’i uyaran kavramların hiçbirisi ile ilişkilendirmedikleri belirlenmiştir. Öğrenciler için BİLSEM daha çok anlam ifade etmekte iken ebeveynler için okul daha çok anlam ifade etmektedir.