(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Presenteeism (işte var olamama) çalışanların hasta iken işte bulunması ve verimli olamaması olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada otel çalışanlarının presenteesime ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle presenteeismin neden ve sonuçları otel çalışanlarının gözünden yorumlayıcı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Veriler, Eskişehir’de faaliyet gösteren otel işletmelerinde çalışan 10 kişi ile derinlemesine görüşme yapılarak elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, katılımcıların presenteeism yaşadığını, hastalığın hafif veya ağır seyretmesinin işte bulunmayı etkilediğini göstermektedir. Ayrıca elde edilen sonuçlar, otel çalışanlarının yerine çalışacak birinin olmayışı, iş güvensizliği, yönetici baskısı gibi nedenlerle presenteeism yaşadığını göstermektedir. Yöneticinin desteğinin presenteeismi azaltıcı bir etkisi olduğu ve presenteeism yaşayan çalışanların verimlilik düşüşü, odaklanma sorunu yaşadığı da araştırmada elde edilen sonuçlardandır. Çalışmanın diğer araştırmalara ilham vereceği, çalışan sağlığının korunması ve çalışan memnuniyetinin sağlanması noktasında otel yöneticilerine yol gösterici olacağı düşünülmektedir.