(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada Borsa İstanbul bünyesinde yoğun olarak işlem gören endeks futures sözleşmeleri için uygun volatilite modeli araştırılmaktadır. Analiz 04/01/2010 – 31/12/2018 dönemini kapsamaktadır. Uygun yapının seçiminde ARCH, GARCH, T-GARCH, E-GARCH ve PARCH olmak üzere simetrik ve asimetrik volatilite modelleri test edilmiştir. Ardından, daha yeni bir tarihte işlem görmeye başlayan endeks opsiyon sözleşmeleri ile borsaların birleşmesi olgularının endeks futures sözleşmeleri üzerine etkileri incelenmiştir. Endeks opsiyon sözleşmeleri, alternatif bir yatırım unsuru olarak finansal yenilik, borsaların birleşmesi ise işlemlerde senkronizasyon sağlaması perspektifinde teknik yenilik olarak değerlendirilmektedir. Endeks opsiyon sözleşmelerinin pozitif, borsa birleşmesinin ise negatif olarak endeks futures sözleşmelerinin volatilitesini etkilediği tespit edilmiştir.