(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu araştırmanın amacı sahiplik yapısının temettü politikasının bir göstergesi olan temettü ödemeleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada bu amaçla yabancı sahipliğinin, kurumsal yatırımcı sahipliğinin, sahiplik yoğunlaşmasının ve halka açıklık oranının firmaların temettü ödemeleri üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada Borsa İstanbul sınai endeksinde hisse senetleri işlem gören 123 adet firmanın, 2011-2018 dönemine ilişkin yıllık verileri kullanılmıştır. Ampirik analizlerde t-testi, korelasyon analizi ve dirençli tahminci modeli kullanılmıştır. Geliştirilen modeller sonucunda temettü ödemeleri ile yabancı yatırımcı sahipliği ve kurumsal yatırımcı sahipliği arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın temettü ödemeleri ile sahiplik yoğunlaşması ve halka açıklık oranı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bununla beraber firmanın karlılığı, büyüklüğü ve kaldıraç oranı; temettü ödemelerini etkilemektedir. Firmanın karlılığının ve büyüklüğünün artması temettü ödemelerini artırmakta; buna karşın kaldıraç oranının artması temettü ödemelerini azaltmaktadır.