(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Onlıne alışverişte hedonik satın alma nedenlerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, tüketicilere öncelikli olarak online alışveriş yapıp yapmadıkları sorulmuştur, online alışveriş yapmayan tüketicilerle araştırmaya devam edilmemiştir. Araştırmaya katılan online alışveriş tüketicilerine, demografik özellikler, online alışveriş yapma sıklıkları ve Arnold ve Reynolds (2003) geliştirdikleri Hedonik Satın Alma Ölçeğinin online satın alma için uyarlanmış haline ilişkin 5 boyuta (macera, değer, rol, bilgi, rahatlama) ait sorular sorulmuştur. Yüz yüze anket yöntemiyle yapılan araştırmada yaklaşık olarak 394 katılımcıya ulaşılmış, bunlardan 310 tanesi internetten alışveriş yaptığı için araştırmaya bu sayı ile devam edilmiştir. Çalışma sonucunda internetten verilen sipariş sıklığı ile hedonik satın alma arasında gülü bir ilişki bulunmuştur. Tüketicileri online satın almaya iten nedenler arasında ise “rol” boyutu ve “değer” boyutu karşımıza çıkmaktadır. Tüketiciler hedonik satın alım yaparlarken macera, rahatlama, bilgi boyutlarından ziyade bu iki boyuta daha fazla önem vermektedir.