(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada toplumda birçok yönden dezavantajlı görülen 65 yaş ve üstü bireylerin yalnızlık algılarının ve sosyal medya kullanımlarının hangi düzeyde olduğunun değerlendirilmesi ve yalnızlık algıları ile sosyal medya kullanımları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Ankara’nın Çankaya içesinde yaşayan ve sosyal medyayı kullanan 65 yaş ve üstü 293 birey katılmıştır. Veriler, “Yalnızlık Ölçeği” ve “Sosyal Medya Kullanım Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, betimsel istatistikler ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, ölçeklerden alınabilecek orta puanlar dikkate alındığında, yaşlı bireylerin ortalamalarının her iki ölçekte de orta puanın üzerinde ve orta puana yakın olduğu görülmüştür. Buna göre 65 yaş ve üstü bireylerin hem yalnızlık algısı hem de sosyal medya kullanımı değişkenlerine ilişkin puanlarının orta düzeyde olduğu söylenebilir. Ayrıca, bu örneklemde korelasyon analizi sonucunda, bulunan yaşlı bireylerin yalnızlık algıları ile sosyal medya kullanımları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı görülmüştür.