(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Akıllı şehir, günümüzde dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde yaşayan milyarlarca insanın yaşam kalitesini iyileştirmek için kilit bir strateji olarak görülmektedir. Akıllı şehirlere dönüştürülen şehir sayısı, akıllı şehir projeleriyle önemli ölçüde artmaktadır. Bir ülkedeki şehirler, kasabalar gibi tüm kentsel alanlar akıllı hale geldiğinde, tüm ülke akıllı ülke olarak adlandırılabilecektir. Akıllı ülke performans ölçümünün arkasındaki temel fikir; artan kentleşme ve gelişen teknolojinin kesişme noktası olan akıllı şehir sayılarının artması ile akıllı şehirlerin birbirleri ile entegre olması ve daha üst bir seviyeden (ülke düzeyi) yönetilmesi ve ele alınması gerekmektedir. Bu kapsamda gelecekte akıllı ülke kavramı önemli hale gelecek ve ülkelerin akıllılık seviyelerinin sınıflandırılması ve ölçülmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu makalede, İsviçre, Bosna Hersek ve Türkiye için akıllı ülke performans puanları ve bağlı ana bileşen puanları karşılaştırılmış ve sunulmuştur. Türkiye’nin akıllı ülke performansı ayrıca incelenmiş ve analiz edilmiş olup, mevcut durumunu daha iyiye götürmek için iyileştirme/geliştirme alanları sunulmuştur.