(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Toplumlar, geçmişten günümüze birçok salgın hastalıklarla mücadele etmiştir. Günümüzde, en yakın tarihli COVID-19 salgını, Çin’in Wuhan Eyaleti’nde 31 Aralık 2019’da ortaya çıkmıştır. Dünya Sağlık Örgütü küresel bir salgın olması nedeni ile COVID-19’u pandemi olarak ilan etmiştir. Özellikle ülkelerin sağlık sistemleri başta olmak üzere ekonomileri de COVID-19 pandemisinden olumsuz etkilenmiştir. Ekonomik küçülmelerle işten çıkarmalar ortaya çıkmış ve çalışanları olumsuz etkilemiştir. Kamu çalışanlarının işten çıkarılmaları söz konusu olmasa da pandemi sürecinin etkileri çalışan psikolojisi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma, COVID-19 pandemi sürecinde kamu çalışanlarının bireysel olarak nasıl etkilendiğinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na bağlı 902 personelden elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve faktör analizi kullanılmıştır. Çalışmanın güvenilirlik analizi sonucu % 97,4’tür. Bu çalışma ile; “kamu çalışanlarının pandemi karşısındaki tutum ölçeği” geliştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; çalışanların, COVID-19 pandemi sürecinden olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir.