(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı dünya genelinde farklı gelir seviyelerinde bulunan ekonomiler ve Türkiye için finansal tabana yayılmaya etki eden bireysel faktörleri belirlemektir. Ayrıca finansal tabana yayılmanın önündeki engeller, bireylerin borçlanma tercihleri, tasarruf nedenleri, banka ve kredi kartı kullanımları ve gayrimenkul için kredi kullanımlarına etki eden bireysel faktörler de çalışmada araştırılmıştır. Dünya Bankası 2017 Global Findex veri tabanından faydalanılarak cinsiyet, yaş, gelir ve eğitimin finansal tabana yayılma üzerindeki etkisi probit regresyon analizi ile incelenmiştir. Çalışma sonuçları bireysel faktörlerin finansal tabana yayılma göstergeleri üzerinde önemli etkileri bulunduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bireysel faktörlerin, bireylerin finansal kurumlarda hesap sahibi olmasını engelleyen nedenler, bireylerin borçlanma tercihleri, tasarruf nedenleri, banka ve kredi kartı sahiplikleri ve gayrimenkul için kredi kullanımları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.