(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu araştırma, sağlık çalışanlarının beş faktör kişilik özellikleri ile başarısızlık korkuları arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amacı karşılamak için, nicel araştırma yöntemi esas alınmıştır. Araştırmada değişkenleri inceleme biçimine göre ilişkisel “bağıntısal” araştırma türünden ve alan araştırması deseninden yararlanılmıştır. Araştırma verileri anket aracılığı ile bir ilde faaliyet gösteren, eğitim ve araştırma hastanesindeki 400 hastane çalışanından kolayda örnekleme yöntemine göre toplanmıştır. Toplanan veriler; frekans analizi, faktör analizi, pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanarak analiz edilmiştir. Araştırmada, başarısızlık korkusu ile kişiliğin duygusal denge boyutu ile arasında pozitif yönlü düşük bir ilişki bulunmuştur. Çalışanların gelişime açıklık, sorumluluk ve uyumluluk kişilik özellikleri ile başarısızlık korkusunun kendi değerini düşürme korkusu boyutu arasında negatif yönlü bir ilişki, buna karşın duygusal denge kişilik özelliği ile başarısızlık korkusunun sosyal etkiyi kaybetme korkusu boyutu arasında ise pozitif yönlü bir ilişki olduğu yönünde sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların bazı demografik özelliklerine bağlı olarak, kişilik özelliklerinin ve başarısızlık korkularının farklılaştığı yönünde sonuçlar da elde edilmiştir.