(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu makale Türk edebiyatının önemli eserlerinden birisi olan Dede Korkut Kitabı’nda, bir toplumsal cinsiyet rolü olan ‘kadınlık’ olgusu üzerine durmuştur. Hem biyolojik hem de toplumsal rol inşası sonucu oluşan kadınlık kimliğinin Dede Korkut Kitabı içinde nasıl yer aldığı toplumsal cinsiyet perspektifinden cevaplanmaya çalışılmıştır. Kitapta aile-kadın, kadın-kadın, kadın-toplum ve kadın-erkek ilişkileri ‘makbul kadınlık’ biçimini oluşturur. Çalışmanın araştırma sorusu Dede Korkut Kitabı’nda yer alan destanların tümünde söylem analizi yapılarak cevaplanmaya çalışılmış; böylece kadınlık ve makbul kadınlık olguları resmedilmiştir.