(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Küresel bir pandemiye dönüşen yeni tip koronavirüs Covid-19’un yarattığı problem tüm hızıyla devam etmektedir. Aşı çalışmaları başarıya ulaşıncaya kadar tek geçerli önlem olarak kabul edilen sosyal (fiziksel) mesafe uygulamaları salgının yayılma hızını düşürmekle birlikte, ülkelerin ortak bir strateji belirleyememesi nedeniyle etkinliğini sürdüremeyeceği düşünülmektedir. Salgının yarattığı ekonomik maliyetlerin yükselmesi ve salgının tamamen ortadan kalkmaması, hükümetlerin sosyal mesafe uygulamaları konusundaki aldığı kararları olumsuz etkilemektedir. Bu çalışma salgının ciddi boyutlara ulaştığı seçilmiş 13 ülkenin sosyal (fiziksel) mesafe politikalarının vaka sayıları üzerindeki etkisini Panel Kantil Regresyon analizi ile incelemektedir. Söz konusu ülkeler Sıkılık Endeks skorlarına göre zayıf ve güçlü tepki veren ülkeler olarak iki farklı gruba ayrılmış ve Sıkılık Endeks değerlerine göre salgının başladığı ilk 10 hafta içerisinde güçlü tepki veren ülkelerin daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla salgının ikinci dalgasının tartışıldığı bu günlerde tüm ülkelerin sosyal mesafe uygulamaları konusunda benzer bir tutum alması önemli bir mesele olarak görülmektedir. Küresel salgın karşısında hiç bir hükümetin kendi insiyatifi ile sorunu çözemeyeceği ve tüm ülkelerin ortak bir strateji belirlemesi gerekmektedir.