(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı algılanan örgütsel ayrımcılık ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Literatürde iki konunun birbiriyle ilişkisinin araştırılmasına yönelik sınırlı sayıda çalışma olduğu görülmüştür. Çalışmanın bu açıdan literatüre katkı sağlaması beklenmektedir. Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde görev yapmakta olan akademik ve idari personel üzerinde 2019 yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada basit rastgele örneklem seçim yöntemi kullanılmış ve çalışmaya katılmayı kabul eden 155 akademik ve idari personele yüz-yüze anket uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında kullanılan Algılanan Örgütsel Ayrımcılık Ölçeği “cinsiyet ve siyasi görüşe dayalı ayrımcılık’’ olarak iki boyut içermekte ve her boyutta dokuzar soru yer almaktadır. Ölçek Jagusztyn (2010) tarafından geliştirilmiş ve Kaya (2016) tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Örgütsel Bağlılık ölçeği ise Allen ve Mayer tarafından geliştirilmiş olup (1990) Türkçeye uyarlaması Wasti (2000) tarafından gerçekleştirilmiştir. Ölçekte 23 soru yer almaktadır. Toplanan veriler üzerinde tanımlayıcı istatistikler, normal dağılıma uygunluk testi, bağımsız gruplar arası t testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi testleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda örgütsel bağlılık ortalaması 3.19, cinsiyet ayrımcılığı ortalaması 1.54 ve siyasi ayrımcılık ortalaması 1.70 olarak hesaplanmıştır. Bulgular araştırma yapılan kurumda ayrımcılık algısının düşük seviyede, algılanan örgütsel bağlılık seviyesinin ise ortalamanın üzerinde olduğunu göstermiştir. Ayrımcılık ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılan korelasyon analizi sonucunda ise siyasi ayrımcılık algısı ile örgütsel bağlılık arasında (r=-0,265; p<0.01) negatif yönlü ve istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca cinsiyet ayrımcılığı algısı ile örgütsel bağlılık arasında ise negatif yönlü ancak istatistiksel açıdan anlamlı olmayan (r=-0,119; p>0.05) bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.