(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
1980 yılında dış ticaretini liberal hale getiren Türkiye, 1989 yılında da sermaye hareketlerindeki kısıtlamaları kaldırmış ve ekonomik olarak liberal bir yapıya geçmiştir. Bu serbestleşme ile birlikte özellikle 2000 yılından sonra Türkiye’ye yabancı sermaye girişleri artış göstermiştir. Sermaye girişlerindeki bu artışla beraber, Türkiye’de cari açığın da arttığı görülmüştür. Bu çalışmada 1998Q1-2019Q2 dönemini kapsayan veriler ile Türkiye’deki sıcak para girişlerinin cari açık ile ilişkisi incelenmiştir. Yapılan incelemede sıcak para girişlerinin cari açığa neden olduğu ve sıcak para girişlerindeki %10’luk artışın cari açığı %3,47 artırdığı tespit edilmiştir.