(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Günümüzde en önemli alan olan sağlık sektörü, çalışanlarının hastanelerde yoğun ve iletişimin çok olduğu bir çalışma ortamında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamının çalışanların hayatlarında büyük bir yer kaplamalarından dolayı işyerinde huzurlu ve mutlu bir şekilde çalışmaları önem teşkil etmektedir. Aynı çatı altında aynı hizmeti sunarken farklı haklara sahip olan çalışanlar bu durumdan ister istemez etkilenmektedirler. İstihdam türlerinin farklılığı sonucu ortaya çıkan ayrımın çalışanları ne yönde etkilediği önemli bir çalışma konusudur. Çalışanlar arasında ki farklılıklardan biri olan istihdam şekli çalışanları olumsuz yönde etkileyen dışlanma problemine kaynak olabilmektedir. Yoğun ve stresli bir ortamda çalışan sağlık çalışanlarının psikolojik olarak iyi olmaları gerekmektedir. Bu araştırma, psikolojik iyi oluş ve işyerinde dışlanma arasındaki ilişkiyi incelemekte olup; özellikle sözleşmeli çalışanların durumları mercek altına alınmıştır. Araştırma, teorik ve uygulamalı bir çalışmadır. Uygulama kısmında anket yöntemi kullanılmaktadır. Anket, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde görev yapmakta olan 205 sözleşmeli sağlık çalışanına uygulanmıştır. Çalışmada, “Demografik Sorular”, “Psikolojik İyi Oluş Ölçeği” ve “İş Yerinde Dışlanma Ölçeği” uygulanmaktadır.