(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Aşırı nüfus artışı, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kaynak kıtlığı gibi problemlerin ortaya çıkması ve mevcut doğrusal ekonomi modelinin bu problemlere çözümsüz kalması sürdürülebilir modellerin önemini ortaya koymuştur. Son yıllarda sürdürülebilir kalkınmanın hedeflerine ulaşabilmesi için yeni bir yaklaşım olan döngüsel ekonomi modeli dikkat çekmektedir. Döngüsel ekonomi, kaynak verimliliğini optimize etmek için ürünlerin ve malzemelerin teknik ve biyolojik çevrimlerde etkili bir şekilde dolaşmasını amaçlayan bir modeldir. Çalışmada; döngüsel ekonomi kavramı, döngüsel ekonomi ilkeleri, döngüsel ekonomi yapısı, döngüsel ekonomiye geçiş stratejileri ve bu amaçta karşılaşılan engeller hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Bu literatür araştırmasının amacı; sürdürülebilir kalkınma yaklaşımlarından biri olan döngüsel ekonomi modeline dikkat çekmektir.