(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada örgütsel adalet (ÖA), örgütsel güven (ÖG), iş tatmini (İŞT) ve işten ayrılma niyeti (İAN) değişkenleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ankara’da bir kamu kurumunda görev yapan 365 çalışanın katılımıyla ampirik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Analizlerde öncelikle kullanılan ölçekler, geçerlilik ve güvenilirlik boyutlarıyla ele alınmıştır. Sonrasında ise korelasyon ve regresyon analizleri ilişkilerin varlığı ve hipotezlerin testi amacıyla uygulanmıştır. Korelasyon analiz bulguları, örgütsel adalet, örgütsel güven ve iş tatmini arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkiyi ortaya koymuştur. Bununla birlikte analizler, örgütsel adalet ve örgütsel güvenin, işten ayrılma niyeti ile arasında negatif yönlü anlamlı ilişkisini ortaya koymuştur. Regresyon analiz sonuçları, örgütsel adalet ve örgütsel güvenin hem iş tatmini, hem de işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı etkilerinin olduğunu göstermiştir. Aracı etkisini ortaya koymak amacıyla Baron ve Kenny tarafından geliştirilen dört aşamalı prosedürler uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, örgütsel adaletin, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti değişkenlerine etkisinde örgütsel güvenin kısmi aracı etkisi olduğunu göstermiştir.