(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Küreselleşme süreciyle birlikte doğrudan yabancı yatırımlar gelişmekte olan ülkeler için kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde önemli bir araç haline gelmiştir. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler için, doğrudan yabancı yatırımların belirleyicilerinin tespit edilmesi ve sürecin iyi yönetilmesi çok önemlidir. Literatürde, genellikle hammadde, işçi ücretleri ve enerji maliyetleri gibi unsurlar doğrudan yabancı yatırımlar için önemli bir belirleyici olarak görülmesine karşın, bu çalışmada enerji kaynaklarının verimli kullanımının doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki etkisine dikkat çekilmiştir. Avrupa ve Orta Asya’da bulunan seçilmiş yedi gelişmekte olan ülkenin 2000-2014 dönemi (15 yıllık) verileri kullanılarak panel regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının göstergesi olan enerji yoğunluğunun düşürülmesinin doğrudan yabancı yatırım çekme bağlamında önemli bir belirleyici olduğu görülmüştür.