(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada Türkiye’nin 2009:01-2019:08 dönemi doğalgazdan ürettiği elektrik miktarı ile yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr, hidroelektrik, jeotermal ve biyoyakıtlardan ürettiği elektrik miktarı arasındaki ilişki ele alınmıştır. Türkiye’nin doğalgazdan ve yenilenebilir kaynaklardan ürettiği elektrik ilişkisini tespit etmek amacıyla serilere önce birim kök testleri yapılmış, VAR modeli tahmin edilmiş ve Johansen eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Ayrıca Hata Düzeltme Modeli, Varyans Ayrıştırma, Etki-Tepki analizleri de yapılmıştır. Bulgular, hidroelektrik ve biyoyakıtlardan elektrik üretimi ile doğalgazdan elektrik üretiminin pozitif, rüzgâr ile jeotermal enerji üretimi ile ise negatif bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bulguların Türkiye’nin elektrik üretiminde doğalgaz kullanım oranını %30’un altına çekme hedefi ve Kyoto protokolünün çevresel hedeflerine ulaşma doğrultusunda veri olması beklenmektedir.