(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Muhasebe ve finansal raporlama alanında dünyada yaşanan skandallar denetimin önemini ortaya çıkarmış ve bu anlamada denetim alanına yoğunlaşan ilgiyle beraber bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar yıllar itibariyle hızla artmıştır. Denetim alanındaki ulusal ve uluslararası düzenlemeler, yaşanan finansal raporlama skandallarının tecrübesiyle hızla yenilenmiş ve bu konudaki gelişmeler için akademik araştırmalar daha bir önem kazanmıştır. Yapılan bu çalışmanın amacı da denetim alanındaki bilimsel makaleleri genel bir bakış açısıyla değerlendirmek ve bu kapsamda, ilgili alanda yazılan çalışmaları içerik analizi ile incelemektir. Çalışmada, nitel araştırmada kullanılan veri toplama yöntemlerinden yazılı dokümanların incelenmesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamına alınacak makaleleri belirleyebilmek amacıyla bazı tarama ve seçim ölçütleri belirlenmiştir. Bu kapsamda, “denetim” anahtar sözcüğü temel alınarak 2002-2019 yılları arasında Türkiye’de yayımlanmış olan makaleler ULAKBİM TR Dizin’de taranmıştır. Yapılan taramayla birlikte denetim alanında belirlenen yıllar arasında yayımlanmış 115 adet bilimsel makalenin türü, yıllara göre yayımlanma sayısı ile hangi dergilerde kaç adet yayımlandığı, yazarların çalıştıkları kurumlara göre ve yazar sayısına göre dağılımları ile araştırma konularına göre dağılımları incelenmiştir.