(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Tarım sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de stratejik öneme sahip bir sektördür. Özellikle Covid-19 Salgını, tarım sektörünün, gıda güvenliğinin ve tarım sektörüne devletlerin yaptığı desteklerin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu nedenle dünyadaki ülkeler geçmişten günümüze az ya da çok yurtiçi tarım sektörünü korumaya ve desteklemeye yönelik önemli adımlar atmışlardır. Çalışmada Türkiye’nin 06-21 Harmonize Kodlarına sahip tarım ürünlerinin 37 ülkenin üye olduğu OECD ülkeleri karşısındaki rekabetçi gücü 2013-2019 yıllarını kapsayacak şekilde analiz edilmiştir. Çalışmada Karşılaştırmalı İhracat Performansı Endeksi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, çalışmaya dahil edilen 16 ürün grubundan altısında Türkiye’nin OECD ülkeleri karşısında rekabet gücünün olmadığı, beş ürün grubunda rekabet gücünün zayıf bir karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu, dört ürün grubunda rekabet gücünün orta derecede karşılaştırmalı üstünlüğü sahip olduğu, bir ürün grubunda güçlü bir karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre Türkiye için mevcut tarım sektörüne yönelik devlet desteklerinin nasıl olması gerektiği konusu tartışılmıştır.