(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Suriye’den Türkiye’ye 2011 yılında başlayan göç hareketleri sonucunda Türkiye’de geçici koruma kapsamında olan Suriye kökenlilerin sayısı resmi rakamlara göre dört milyona yaklaşmıştır. Suriye kökenlilerin sayısındaki artış nedeniyle 2013 yılında yasal düzenlemeler yapılarak kamu hizmetlerinden yararlanmalarının önü açılmıştır. Yapılan düzenlemelerle Suriye kökenli çocuklar devlet okullarında eğitim sürecine dâhil olmuş fakat bunun sonucunda eğitim sürecinde bazı sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı; Suriye kökenli öğrencilerin eğitim gördükleri ilkokullarda yaşanan sorunların öğretmen, okul yöneticisi, Suriye kökenli öğrenci velisi ve Suriye kökenli öğrenciler açısından ayrı ayrı belirlenmesidir. Çalışma verileri, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılarak 63 öğretmen, 9 okul yöneticisi, 28 Suriye kökenli öğrenci velisi ve 31 Suriye kökenli öğrenciden elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Suriye kökenli öğrencilerin eğitim gördükleri okullardaki temel sorunların; iletişim, eğitim süreci, sınıf iklimi, okulun fiziki yapısı, okula devam, kayıt, davranış, kültürel farklılıklar, zorbalık-dışlanma ve ötekileştirilme, akademik başarı alanlarında yaşandığı belirlenmiştir.