(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Son yıllarda gelişmekte olan piyasalarda Bitcoin kullanımı artmış olsa da, literatürde Bitcoin kullanımını belirleyen unsurların ne olduğunu araştıran çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Türkiye, kripto para sahipliğinin oldukça yaygın olduğu ülkelerden biri haline gelmiştir. Bu makale, Türkiye’de enflasyon belirsizliği ile Bitcoin ticaret hacmi arasında bir eşbütünleşme ilişkisi olup olmadığını inceleyerek literatüre katkı yapmayı amaçlamaktadır. Enflasyon belirsizliği enflasyon serisindeki koşullu varyans ile temsil edilmektedir. Koşullu varyans, enflasyon serisine EGARCH modeli uygulanarak tahmin edilmektedir. Bu çalışma ile, liteatürde ilk kez, doğrusal olmayan bir eşbütünleşme yaklaşımı kullanılarak, Bitcoin ticaret hacminin enflasyon belirsizliğiyle birlikte uzun vadeli bir denge etrafında dalgalanarak hareket ettiğine kanıt sunulmaktadır.