(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Dünyada sigortacılığın gelişmesi ve tabana yayılmasında sigorta kooperatiflerinin büyük rolü büyüktür. Ülkemizde sadece üyeleri ile sigorta akdetmek üzere kurulan kapalı sigorta kooperatifleri özendirilmekte ve kuruluş sermayesine ilişkin istisna tanınmaktadır. Buna karşılık, sigortacılığın yapısı ve niteliği gereği sigorta şirketlerinin finansal durumları ile fiziki ve teknik alt yapılarına ve organizasyon yapılarına ilişkin özel şartlar belirlenmektedir. Bu şartlara uyum sağlamak ise sigorta şirketleri için daha yüksek finansal güce sahip olmayı ve genel giderlere katlanmayı gerekli kılmaktadır. Kuruluştaki sermaye tutarına ilişkin istisna tanınmış olmakla birlikte, teknik ve fiziki alt yapı ile organizasyon yapısına ilişkin herhangi bir ayırım bulunmaması ve sadece üyeleri ile sigorta sözleşmesi akdedebilmeleri nedeniyle kapalı sigorta kooperatifleri faaliyete başladıktan bir süre sonra ölçek büyüklüğü ve kârlılık sorunu yaşamaya başlamaktadırlar. Çalışmada bir kapalı sigorta kooperatifinin faaliyetini sürdürebilmek için ulaşması gereken ölçek büyüklüğü ve asgari kârlılık düzeyi, örnek bir model üzerinden ve farklı senaryo analizleri ile ortaya konulmaktadır.