(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Ülkelerin iktisadi büyüme, sosyo-ekonomik refahı elde etme ve sürdürülebilirliği sağlamaları için enerjiye ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu araştırmada, Türkiye’ nin de üyesi olduğu OECD ülkelerinin enerji değişkenleri açısından birbirleri ile karşılaştırılması, birbirine benzerlik ve farklılık gösteren ülkelerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada 36 OECD ülkesinin Birincil Enerji Tüketimi, Kişi Başına Birincil Enerji Tüketimi, Elektrik Üretimi, Petrol Tüketimi, Doğal Gaz Tüketimi, Kömür Tüketimi, Hidroelektrik Tüketimi, Yenilenebilir Enerji Tüketimi ve Yenilenebilir Enerji Üretimi olmak üzere 9 enerji değişkenine ait veriler kullanılarak Çok Boyutlu Ölçekleme analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, iki boyutlu ölçeklemeye indirgenen bilgiler Almanya, Fransa ve Türkiye’ nin birbirleriyle ve İsrail ile Çekya’ nın ise kendi aralarında benzerlik gösterdiği bulunmuştur. ABD ise OECD ülkeleri içerisinde en farklılık gösteren ülke olarak elde edilmiştir.