(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu araştırmanın amacı“Okul Dışı Öğrenme Faaliyetlerine (ODÖF)Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği” geliştirmektir.Ölçeğin kapsam geçerliği için dört uzmanın görüşüne başvurulmuştur. Araştırma verileri 315 öğretmenden çevrimiçi olarak elde edilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliği içinAçımlayıcı Faktör Analizi (AFA) uygulanmıştır. Üç faktörlü, 9 olumsuz ve 16 olumlu olmak üzere toplam 25 maddeden oluşan ölçek elde edilmiştir. Faktörlere sırasıyla “ODÖ faaliyetlerini değerli bulma”, “ODÖ faaliyetlerini önemseme” ve “ODÖ Faaliyetlerine Yönelik Olumsuz İnanç” olarak isim verilmiştir. Üç faktörlü yapının toplam varyansı açıklama oranı %58.12’dir. Yapılan güvenirlik analizi sonucunda, ölçeğin geneline ilişkin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısının .92 her bir alt boyuta ilişkin güvenirlik değerleri sırasıyla .89, .90, .87 olarak bulunmuştur. Madde toplam korelasyonu ile %27’lik alt-üst grup karşılaştırmaları ölçekte yer alan maddelerin tamamının ayırt edici olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak öğretmenlerin ODÖ faaliyetlerine yönelik tutumlarını ortaya koyacak geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı elde edilmiştir.