(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
21 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulunduğunu açıkladı. Etkin piyasalar hipotezi, yarı güçlü formda etkin piyasalarda kamuoyuna yapılan önemli açıklamaların dahi şirketlerin hisse senetleri fiyatlarına etki etmeyeceğini iddia etmektedir. Türkiye ekonomisi için bulunan doğalgazın gelecekte önemli etkileri olacaktır. Bu çalışmada ise açıklamanın kısa dönemli etkileri araştırma konusudur. Bu nedenle çalışmada amaçlanan, 21 Ağustos günü yapılan bu açıklamanın Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren enerji ve petrol şirketleri hisse senetleri getirilerine etkisini olay analizi yöntemiyle ortaya koymaktır. Elde edilen sonuçlara göre, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi açıklamasının enerji ve petrol şirketleri hisse senetleri getirilerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak, Borsa İstanbul’un yarı güçlü formda etkin bir piyasa olmadığı söylenebilir.