(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Tarihsel, etnik ve kültürel bağları ve coğrafi konumları itibariyle Türkiye ve Rusya, bölgede kalkınma ve iş birliği açısından son derece önemli bir konuma sahiptir. İki ülke arasındaki artan ticaret hacmi ve diplomatik diyalog ilişkilerin gelişmesinin temel sebepleri arasındadır. Soğuk Savaş sonrası dönemde ilk kez ana aktör olarak uçak krizi olayıyla Türkiye ve Rusya karşı karşıya gelmiştir. Türkiye, uçak krizi sonrasında uluslararası hukuk çerçevesinde elindeki tüm delilleri BM ve NATO’ya göndermiştir. Rusya ise 2000’li yıllarda gelişen Türkiye-Rusya stratejik ortaklık sürecini yok sayarak Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı almıştır. Bu çalışmada, öncelikle Türk-Rus ilişkilerinin tarihsel perspektiften incelemesi yapılmış ve bugünkü ilişkilere ışık tutulmuştur. Çalışma, bir Rus savaş uçağının düşmesiyle siyasi bir kriz yaşayan Türkiye-Rusya ilişkilerinin geçmişine ve bugününe bakarak uluslararası ticaretin nasıl ve ne oranda değiştiğini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın bölümlerinde, enerji, gıda, inşaat, turizm vb. sektörlerindeki son istatistik verilere yer verilmiştir. Uçak krizinin Türkiye-Rusya ilişkilerine ekonomik etkilerinin analizi yapılmıştır.