(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Günümüz dünyasında, markalar işletmeler için önemli rekabet aracı haline gelmiştir. İşletmeler, marka konumlandırmalarını doğru yaparak tüketiciler de marka güveni sağlamalıdır. Bu bağlamda marka özdeşleşmesi yaratılabilir. Marka ile özdeşleşen tüketiciler öncelikle markada kendi kimliklerinden ve kişiliklerinden bir parça bulmaktadırlar bu durumda sosyal kimlik teorisine dayanmaktadır. Bu araştırmada marka özdeşleşmesinin marka evangelizmi üzerindeki etkisinde marka aşkının aracılık rolü araştırılmıştır. Bolu ilinde ikamet eden en az 18 yaşında ve bir otomobile sahip kişiler araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. 420 kişiden toplanan veriden 29 hatalı ve eksik anket araştırma kapsamı dışında bırakılmıştır. 391 kişiden elde edilen veriler SPSS AMOS paket programı aracılığıyla yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, marka özdeşleşmesinin marka evangelizmi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı ancak marka aşkının tam aracılık rolü ile marka özdeşleşmesi ve marka evangelizmi arasındaki ilişkinin sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır.