(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu makalenin amacı kadın çalışanların iş performansını, kadınların iş-yaşam dengesine ilişkin sorunları ve esnek çalışma açısından ele alıp incelemektir. Buna göre, yöntem olarak öncelikle konuyla ilgili bilimsel kaynakların taraması yapılmış; yerli ve yabancı yazarların eserlerine bakılmıştır. Daha sonra da dünyada, Avrupa Birliğine üye ülkelerde ve Türkiye’deki kadın çalışanlara ilişkin hukuki durum analiz edilmiştir. Bu analiz, çeşitli istatistiki tablolarla ortaya konmaya çalışılmıştır. Makalede öne çıkan konu, kadın çalışanların iş-yaşam dengesine ilişkin sorumluluklarını dikkate alarak, iş performanslarını esnek çalışmayla sağlayabilmeleri olmuştur. Bunun için öncelikle, kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları iş-yaşam dengesi sorunları üzerinde durulmuştur. Bu sorunlar kadınların kişisel, sosyal ve kurumsal sorunları şeklinde gruplandırılarak incelenmiştir. Makalede son olarak AB üyesi ülkelerdeki esnek çalışma uygulama örnekleri ile esnek çalışma saati düzenlemesi hakkında bilgi verilmiş ve tüm bu bilgiler ışığında, Türkiye’de kadın esnek çalışmasının kadınların iş performansına etkisi ve önemi vurgulanmıştır.