(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı Havayollarının operasyonunu yöneten AOCC (Airline Operation Control Center- Havayolu Operasyon Kontrol Merkezi) organizasyonunun uçuş sürecinde karşılaştıkları problemler ile ilgili bir iş akış modeli oluşturmak olarak ifade edilebilmektedir. Bu amaçla Türkiye’de faaliyet gösteren havayollarının AOCC bölümünde çalışan 24 çalışan ve 5 yönetici ile karşılıklı veya mail yöntemi ile görüşülerek problemin divert kararına dönüşmesinde uygulanabilecek bir iş akış modeli oluşturulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak kullanılabilecek bir iş akış modelinin ortaya çıktığı bildirilebilmektedir.