(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Üçüncü sanayi devrimi (Endüstri 3.0) döneminde işletmeler üretim tesislerinde otomasyona geçmişler ve programlanabilir mantıksal denetleyicileri (PLC) kullanmaya başlamışlardır. Toplam kalite yönetimi (TKY), altı sigma, yalın üretim, malzeme ihtiyaç planlaması (MRP) ve kurumsal kaynak planlaması (ERP) gibi yönetim modellerini geliştirmişler, internet ve dijital teknolojilere yatırım yapmışlardır. Dördüncü sanayi devrimi (Endüstri 4.0) döneminde; mevcut dijital teknolojiler geliştirilerek nesnelerin interneti (IoT), artırılmış gerçeklik, simülasyon, büyük veri, bulut bilişim, yatay ve dikey sistem entegrasyonu, eklemeli üretim (3D yazıcılar), sibergüvenlik ve otonom robotlar daha yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmada, Endüstri 3.0 ve Endüstri 4.0 teknoloji ve yönetim modellerinin öğrenilmesinde Y ve Z kuşakları bireylerinin kişilik özelliklerinin etkisi araştırılmıştır. Çok kategorili logaritmik regresyon yöntemi sonuçlarına göre, üretimde kullanılan birçok teknolojilerin bilinmesinde kuşaklar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, bireylerin nevrotiklik, negatif olma ve deneyime açıklık kişilik özelliklerinin teknolojilerin öğrenilmesinde etkili olduğu görülmektedir.