(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Son zamanlarda örgütler çalışanlarından sadece bağlılık geliştirmelerini değil aynı zamanda aidiyet duyguları beslemelerini beklemektedir. Çalışanın kendisini ne ölçüde örgütün bir parçası olarak tanımladığı şeklinde tarif edilen örgütsel özdeşleşme hakkında çokça araştırma yürütülmektedir. Örgütsel özdeşleşmenin olumlu sonuçları kapsamlı olarak ele alınmasına rağmen, bu kavramı etkileyen faktörler üzerinde aynı ölçüde durulmamıştır. Bu nedenle, araştırmada paternalist liderlik ve örgütsel güven gibi örgütsel özdeşleşmeyi arttırabilecek iki değişkenin ayrı ayrı etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bununla beraber, çalışanların örgütteki çalışma sürelerinin çalışanların tutumlarına etkileri düşünüldüğünde bahsi geçen değişkenler arası ilişkilerde düzenleyici bir rol oynayıp oynamadığı ayrıca araştırılmaktadır. Ankara’daki kamu kurumlarından nicel yöntemlerle veri toplanmıştır. 232 çalışana uygulanan anketlerin analizleri sonucu çalışanların paternalist liderlik ve örgütsel güven algılarının örgütsel özdeşleşme üzerinde ayrı ayrı olumlu yönde etkilerinin olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda çalışma sürelerinin de bu ilişkilerde düzenleyici bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.