(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Osmanlı Devleti için modernleşme adımlarının temelini oluşturan Tanzimat dönemi önemli değişim ve dönüşümlere sahne olmuştur. Bu dönem içerisinde ortaya koyulan, devletin çöküşünün engellenebilmesi adına gerçekleştirilen reformlarla birlikte Avrupa’nın düşünce yapısından yararlanma fikrinin bir sonucu olarak yeni kurumlara da ihtiyaç duyulmuştur. Yeniden yapılanma adı altında gerçekleşen bu düzenlemelerle birlikte toplumsal düzenin de değişimine yön verilmiş olup bu dönem hukuki, idari, sosyal ve iktisadi bağlamda birçok değişikliğin izlerini taşıyan bir süreç haline gelmiştir. Tanzimat’la birlikte her alanda yaşanan değişimin etkileri eğitim kurumları ve yargı düzenindeki değişikliklere de yansımış, paralel doğrultuda kanunlaştırma faaliyetleri de düzenlenen yeni kurumların faaliyete geçmesini sağlamıştır. Bu çalışmada Tanzimat dönemi gelişmeleri bağlamında düzenlemeler incelenerek dönem içerisinde faaliyet gösteren bazı yeni kurumlar ele alınmıştır.