(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Personel seçim süreci, hem personel istihdam eden örgüt hem de işe alınan personel için hayati önem taşıyan bir süreçtir. Doğru personelin seçilmesi örgüte etkinlik ve verimlilik gibi faydalar sağlarken, işe alınan personele de iş tatmini, örgüte bağlılık ve yaşam doyumu gibi faydalar sağlar. Ancak doğru personelin seçilmesi, doğru seçim kriterlerinin kullanılması ile mümkün olmaktadır. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, personel seçim sürecinde kullanılan kriterlerin çok kriterli karar verme yöntemlerinden Best-Worst Metodu (BWM) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle literatürde kullanılan personel seçim süreci kriterleri belirlenmiş, daha sonra bu seçim kriterleri uzman görüşleri doğrultusunda BWM ile analiz edilmiştir. Beş kriter 35 alt kriterin kullanıldığı analiz sonucunda en önemli kriterler sırasıyla “mesleki donanım kriterleri”, “kişisel özellik kriterleri” ve “sosyal beceri kriterleri”, en önemli alt kriterler ise sırasıyla “mesleki bilgi ve uzmanlık”, “iş/sektör deneyimi”, “mesleki eğitim geçmişi”, “doğruluk ve dürüstlük” ve “problem çözme becerisi” olarak bulunmuştur.