(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu araştırmanın amacı farklı branşlardaki öğretmen adaylarının çevreye yönelik davranış ve düşünsel eğilimlerini belirlemek ve karşılaştırma yapmaktır. Bu araştırma nicel araştırma türlerinden olan nedensel karşılaştırma türünde tasarlanmıştır. Bu çerçevede, Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan toplam 259 öğretmen adayından veri toplanmıştır.Verilerin toplanmasında, kolay ulaşılabilir örneklem tipi tercih edilmiştir.Veri toplama aracı olarak, Uzun ve Sağlam (2006) tarafından geliştirilmiş olan “Çevresel Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Çevresel Tutum Ölçeği, 2 faktör ve toplam 27 maddeden oluşmaktadır. Faktörler, “Çevresel Davranış Alt Ölçeği” (13 madde) ve “Çevresel Düşünce Alt Ölçeği” (14) olarak tanımlanmıştır.Yapılan analizler sonucunda, öğretmen adaylarının çevreye yönelik tutumları açısından düşünsel boyutun ortalamasının (X = 2.97) davranışsal boyuttan (X = 4.53) daha az olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca, öğretmen adaylarının çevreye yönelik tutumları, cinsiyet, kulübe katılım ve yaşam yeri açısından da analiz edilmiştir. Bu araştırma kapsamında elde edilen veriler çerçevesinde, öğretmen adaylarının çevreye yönelik düşünsel ve davranışsal tutumlarının geliştirilmesi için çeşitli eğitimler düzenlenmesi yararlı olacaktır.