(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Eleştirel düşünme, tüm ülkelerde hem müfredatın bir çıktısı hem de öğrencilerin öğrenme kalitesini ve başarılarını artıran bir beceri olarak görülmektedir. 21. yüzyılda öğrencilerin akademik ve mesleki başarılarına katkı sağlayan önemli bir beceri olarak tanımlanan eleştirel düşünme, işyerlerinde artan ihtiyaçlar ve yükseköğretimde hesap verebilirlik nedeniyle ön plana çıkmıştır. Bu nedenle çalışmanın amacı, ilkokul öğrencilerine yönelik bir eleştirel düşünme eğilimleri ölçeği geliştirmektir. Mevcut çalışmaya AFA için 310 ilkokul öğrencisi ve DFA için 301 öğrenci katılmıştır. Ölçek geliştirme çalışmasında izlenecek adımlar gerçekleştirilmiştir. Taslak ölçeğin uygulamaya hazır hale getirilmesi için hazırlık aşamasında maddelere yönelik literatür taraması, içerik doğrulaması ve pilot çalışma yapılmıştır. Veri analizinde, nicel analiz olarak açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ve güvenirlik analizi yapılmıştır. Tüm sonuçlar, eleştirel düşünme ölçeğinin ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri için geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Ancak ortaokul öğrencilerine yönelik bir geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılması önerilmektedir.