(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Güçlü bir ekonomi, sağlıklı işleyen ve gelişen bir finansal sistem ile sağlanabilir. Türkiye ekonomisinde bankacılık sektörü, finansal sistem içerisinde aracılık rolünü yerine getiren en yüksek paya sahip yapı olarak faaliyet göstermektedir. Çalışmanın amacı, iktisadi sistem içerisinde bu denli önemli bir rol ve paya sahip olan bankacılık sektörünün ölçek etkinliğini ve verimlilik düzeyini incelemektir. Bu amaçla, Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 15 özel ve yabancı sermayeli mevduat bankası karar verme birimi olarak seçilmiştir. Seçili bankaların 2000-2012 ve 2013-2020 olmak üzere iki ayrı dönem verileri kullanılarak Veri Zarflama Analizi Window yöntemi ile bankaların ölçek etkinliği hesaplanmıştır. Sonuç olarak ilk dönemde Türk bankacılık sektörünün ölçek etkinlik skorları değerlendirildiğinde 2008 Küresel Finans Krizi karşısında dayanıklı bir duruş sergilediği sonucuna ulaşılabilmektedir. İkinci analiz döneminde de etkinlik değerlerinin daha da yükseldiği ve bazı yıllarda toplam etkin banka sayılarında belirgin bir düzeyde artış gösterdiği görülmektedir.