(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmada aralarında aktarmasız uçuş bulunmayan şehir çiftleri arasında ulaşım türü tercihine etki eden kriterlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Ocak-Mart 2018 tarihleri arasında 3 aylık dönemde Türkiye’nin önemli ticaret, sanayi ve turizm merkezlerinden Kayseri ve Bursa illerinde anket çalışması yapılmıştır. Anketlerden derlenen verilere ki-kare testleri, t-testleri ile tek yönlü anova testleri uygulanmıştır. Veri setinin analizi sonucunda elde edilen ampirik bulgulara göre, Bursa-Kayseri illeri arası seyahatlerde uçağa alternatif olarak en çok tercih edilen ulaşım türü özel araç/ kişinin kendi aracı çıkmıştır. Ulaşım türü tercihinde en önemli kriterlerin seyahat maliyetin/bilet fiyatının uygunluğu ile aktarmasız ulaşım olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada, gelecekte iki şehir arasında aktarmasız uçuş konulması halinde katılımcıların %72,3’lük büyük çoğunluğunun uçağı tercih edeceği sonucuna ulaşılmıştır. Söz konusu şehir çiftine aktarmasız uçuş konulması her iki şehirde ticaret ve ekonominin gelişmesine katkı sağlayacaktır.