(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
2008-2018 dönemini kapsayan bu çalışmanın amacı, İBBS düzey 3 kapsamında yer alan 81 ilde kişi başına düşen ulusal gelir düzeyi ve hane halkı büyüklüğünün elektrik tüketimi üzerindeki etkisini analiz etmektir. Çalışmada sabit etkili panel kantil regresyon modeli kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, kişi başına düşen ulusal gelir düzeyi elektrik talebini pozitif etkilerken, hane halkı büyüklüğü elektrik talebini negatif etkilemektedir. Elektrik tüketiminin, ortalama elektrik tüketiminden düşük olduğu illerde, hane halkı büyüklüğündeki 1 birimlik artış, elektrik tüketimini % 0.32 azaltırken, kişi başına düşen gelir düzeyindeki % 1’lik artış, elektrik tüketimini % 0.14 b artırmaktadır. Elektrik tüketiminin, ortalama elektrik tüketiminden yüksek olduğu illerde hane halkı büyüklüğündeki 1 birimlik artış, elektrik tüketimini % 0.34 azaltırken, kişi başına düşen gelir düzeyindeki % 1’lik artış, elektrik tüketimini % 0.06 artırmaktadır.