(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Sürdürülebilirlik; dünyanın çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda varlığından ve iyileştirilmesinden vazgeçmeden bugünkü ihtiyaçların karşılanabilmesi olarak tanımlanabilir. Sürdürülebilirliğin unsurlarının şirketlerin, faaliyetlerine ve karar alma süreçlerine entegre edilmesiyle uzun dönemde değer oluşturulması olarak ifade edilebilen kurumsal sürdürülebilirliğin önemi artmıştır. Bununla birlikte, şirketler açısından bakıldığında, şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik performansının finansal performansıyla ilişkili olup olmadığı literatürde araştırılan bir konu olmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı da, kurumsal sürdürülebilirlik performansının bir temsilcisi olarak BIST Sürdürülebilirlik Endeksi kullanılarak kurumsal sürdürülebilirlik performansının finansal performans üzerindeki etkisinin endeksin hesaplanmaya başladığı tarihten (Kasım 2014) itibaren endekste yer alan 4 imalat sektörü şirketi özelinde incelenmesidir. TOPSIS yöntemi kullanılarak yapılan analizlerde, endeks öncesi döneme göre endeks sonrası dönemde şirketlerden 3’ünün performansının arttığı 1’inin ise azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.