(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2020 yılı Mart ayında pandemi olarak ilan edilen Covid-19 pandemisi, olumlu ya da olumsuz bir şekilde tüm sektörleri etkisi altına almıştır. Bankacılık sektörü gerek yüz yüze iletişimin yoğun olarak yaşandığı bir sektör olması gerekse ekonomilerin temel dinamiklerinden biri olması gibi nedenlerle pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri olmuştur. Bu süreçte Türkiye’de kamu bankalarının öncülüğünde kredi ödemelerinin ertelenmesi, kredilerin yeniden yapılandırılması ve düşük faizli kredi kampanyaları gibi çeşitli uygulamalar hayata geçirilmiştir. Bu çalışmada Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu mevduat bankaları, yerli mevduat bankaları, yabancı mevduat bankaları ve katılım bankalarının pandemi öncesi bir yıllık ve pandemi sürecinde geçen bir yıllık süreçteki kârlılık düzeylerinin gelişimi analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda kamu bankalarının diğer banka türlerine göre faiz giderlerinin ve faiz dışındaki diğer giderlerinin yükseldiği; buna karşılık net kâr düzeylerinin, aktif kârlılık oranlarının, özkaynak kârlılık oranlarının ve net faiz marjlarının ise azaldığı gözlenmiştir.