(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
“Karanlık kişilik özellikleri” (yani, sosyal olarak önleyici özellikler) hakkında büyüyen bir literatür varken, olumlu özellikler ve yaşamdaki tatmin edici ve büyümeye yönelik sonuçlar üzerine gelişen araştırma literatürüyle entegrasyon eksikliği olmuştur. Alanın daha fazla entegrasyona doğru ilerlemesine yardımcı olmak için, 12 maddelik Aydınlık Üçlü Ölçeği (AÜÖ) ile ölçülen Aydınlık Üçlü’nün Türkçe’ye uyarlaması yapılmaktadır. AÜÖ, üç yönden oluşan başkalarına (“günlük azizler”) karşı sevgi dolu ve faydalı bir yönelimin ilk ölçüsüdür: Kantianizm-Kantçılık (insanlara bir amaç olarak davranmak), Hümanizm-İnsancıllık (her bireyin onuruna ve değerine değer vermek) ve İnsanlığa İnanç (insanların temel iyiliğine inanmak) (Kaufman ve Diğ., 2019). Aydınlık Üçlü Ölçeğinin Türkçe’ye uyarlama çalışması, insan doğasının faydalı taraflarını keşfetmek için daha ilkeli ve veriye dayalı yaklaşımlar için ileriye dönük olumlu katkı sağlayacaktır. Çalışmayla alan yazına, kişiliğin olumlu yönlerini ortaya koymamıza yardımcı olacak bir ölçek kazandırılacak ve söz konusu kişilik özellikleriyle alakalı değişik ilişkileri inceleme fırsatı sunulacaktır.