(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Amaç: Bu çalışma, Kendi Kendine Uygulanabilen Yaşlı İstismarı Şüphesi Ölçeği’nin geçerlilik ve güvenilirlik bakımından incelenerek Türkçe uyarlamasının yapılması amacı ile yürütülmüştür. Materyal ve Metod: Kullanım izni alınan ölçeğin uygulanması için etik izni alınmış, dil geçerliliği ve pilot uygulama sonrasında ölçek nihai haline getirilmiştir. Çalışmanın örneklemini Türk toplumunda , ev ortamlarında yaşayan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan 65 yaş ve üstü 1689 birey oluşturmaktadır. Veriler, akıllı telefon aracılığı ile gönderilen form sorularının yanıtlanması ile toplanmıştır. Beş maddeden oluşan ölçeğin soruları arasında ilişki zayıf olduğundan korelasyon güvenilirlik katsayısı da düşük çıkmıştır (Cronbach Alpha=0,474) Sonuç olarak ölçek; “düşük derecede güvenilir” bulunsada, ölçeğin kullanımının birinci basamakta, toplum taramalarında insidans, prevelans çalışmalarında kullanımını önerebiliriz. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasının benzer yaşlardaki farklı özelliklere sahip gruplarda uygulanması ve yaygınlık çalışmalarında kullanılması da önerilebilir.